Energibygget Lerkendal står ferdig

Trønderenergi kan flytte inn i splitter nytt bygg!

Energibygget Lerkendal er ferdigstilt og overlevert med glans!

REINERTSEN fikk vinteren 2010 i oppdrag å bygge Energibygget Lerkendal for AS Byggteknikk (eier) og leietaker Trønderenergi. Oppdraget gikk ut på å bygge et kontorbygg i energiklasse A, noe REINERTSEN har klart med glans. Energibygget Lerkendal er det første kontorbygget REINERTSEN har bygget i energiklasse A, samt ett av de første dokumenterte kontorbyggene i landet med A-klassifisering.

Et energiklasse A-bygg bruker en viss mengde energi i løpet av et visst tidsrom og innenfor et visst areal. Energimerkekravet er et teoretisk krav. Energibygget Lerkendal skulle ha en energieffektivitet på 84 kilowattimer per kvadratmeter (kWh/m2). REINERTSEN har overlevert et bygg som ligger rett under 80 kWh/m2.

REINERTSEN har brukt hele kompetansekjeden i firmaet, fra tegn_3 ved Henriette Arstad som har vært arkitekt, til Finn Drangsholt som har gjort energiberegninger. Dette viser at REINERTSEN langt på vei er en komplett totalentreprenør med de fleste fag i konsernet. Det at bygget har blitt en «snakkis» i Trondheim skyldes det faglige gode arkitektarbeidet med mange spennende elementer i fasaden, for eksempel «grønnboks» og integrert solcellepanel. I tillegg kan det nevnes at bygget er støpt på hel bunnplate samt to plasstøpte etasjer inkl. dekker, noe som medførte mye armering. Armeringen ble skaffet gjennom et internasjonalt innkjøp, og er den første leveransen til REINERTSEN Trondheim.

Energibygget Lerkendal var også et prøveprosjekt innen MAP. Camilla Aldén og Tommy Tenden har gjort innføringen av økonomi- og innkjøpssystemet smidig for både prosjektleder og hele driftsleddet. Effekten av MAP vil vi kunne se enda bedre på andre prosjekter som benytter seg av dette under kalkulasjon, innkjøp og økonomi. Prosjektet ble også plukket ut til å være et prøveprosjekt for BIM (BygningsInformasjonsModellering). Dette ble innført med stort hell i prosjekteringsfasen der Steinar Vorvik ledet gruppen og gjennomgikk bruk av BIM. Ønsket var å bruke BIM mer i driftsleddet til kursing av anleggsleder, driftsledere og baser. Ved neste prosjekt er tanken at bas skal bruke BIM også ute på bygget ved hjelp av nettbrett.

Prosjektet ble i startfasen utfordret til å bruke arbeidstøy/verneklær i synlighetsklasse 3, dvs. farge og reflekser på arbeidstøy, både jakker og bukser, slik at alle som ferdes på byggeplassen er godt synlige. Fagarbeiderne selv ønsket at også plassadministrasjonen skulle benytte dette. Dette ble innført og brukt uten unntak. Det kan nevnes at vår styringsgruppeleder, Trond Soligard, måtte gå til anskaffelse av komplett sett klær i synlighetsklasse 3.

Energibygget Lerkendal ble i hovedsak bygget med prefabrikkerte elementer (dekker og vegger), men til tross for dette har det vært en omfattende betong- og tømmerjobb. Både bunnplaten og de plasstøpte kjellerne, samt krav til tetthet, nøyaktighet og overganger, har vært høyt. Det har også medført at vi har hatt med et høyt antall egne fagarbeidere fra tømrerfaget.

Prosjektet har på mange måter vært særdeles utfordrende: bytte av administrasjon, stort antall endringer fra leietaker samt manglende riggplass. Etter mars 2012 begynte Skanska utbygging på nabotomten, og dermed hadde vi ingen riggplass. Det sier seg selv at dette er utfordrende, men plassledelsen på Lerkendal har løst dette på en fabelaktig måte.

Til tross for god kontroll i sluttfasen, ble det hektisk. Driftsleddet med Martin Hoås, Thomas Schevik og Ola Engen har bidratt maksimalt for at alle parter skal lykkes i sluttspurten. Uten deres innsats hadde det ikke vært mulig å levere til rett tid og med en slik kvalitet. De siste dagene var alle ute på bygget, inkl. prosjektøkonom Camilla og prosjektsekretær Else som registrerte og lukket mangler.

Til slutt vil jeg som prosjektleder på Energibygget Lerkendal takke plassledelsen som har vært fantastisk fra oppstart til avslutning: Steinar Vorvik som har vært prosjekteringsleder, anleggsleder Martin Hoås, drifsleder tømmer og UE Thomas Schevik, driftsleder betong og rigg Ola Engen, prosjektøkonom Camilla Alden, prosjektsekretær Else Wullum og teknisk koordinator Per-Arne Seim. En stor takk rettes også mot alle fagarbeiderne, ingeniørene, underentreprenørene, leverandørene, Consentra Bemanning og andre som har vært med i prosjektet. Alle disse har bidratt til et fremragende bygg i energiklasse A, og uten disse ville veien til målet ha vært langt tyngre for en førstegangs prosjektleder. Vi gleder oss alle til neste utfordring, et leilighetsprosjekt for OBOS på Ladebyhagen.

Se flere bilder i Facebook-albumet REINERTSEN Land.
Les mer hos bygg.no: TrønderEnergi med nytt hovedkontor.
Les eldre innlegg om Energibygget Lerkendal her på bloggen.

Prosjektleder Energibygget Lerkendal
Veronica Lyså Knutsen

Her er en video som viser ett år med byggeaktivitet på Energibygget Lerkendal:

Reklamer

Om reinertsenas
REINERTSEN AS ble etablert i 1946 og er i dag et leverandørselskap innenfor olje & gass, samt ny energi. Selskapet eies av familien Reinertsen, og ledes av Torkild R. Reinertsen. Organisasjonen kjennetegnes ved høyt utdannelsesnivå og bred erfaringsbakgrunn. REINERTSEN AS er en teknologileverandør innen markedsområdene olje og gass, prosessindustri og ny energi. Vi leverer tjenester i hele verdikjeden, fra prosjektledelse og engineering, til fabrikasjon, installasjon og driftsstøtte. REINERTSEN har en medarbeiderstab på rundt 1300 ansatte, og en omsetning på ca. 2,1 milliarder kroner (2014). I 70 år har REINERTSEN AS vært med på å løse store utbygningsprosjekter, både til lands og til havs. Slike prosjekter krever handlekraftige folk med hjerte for faget sitt. Med engasjerte mennesker på laget finner vi de beste løsningene for våre oppdragsgivere. Det høres enkelt ut, men det skal mer til enn vilje og gode ord. Det krever samarbeidsevne, prosjektstyring, ingeniørkompetanse i verdensklasse og dyktige fagarbeidere. REINERTSEN AS har virksomhet i Trondheim, Oslo, Bergen, Orkanger, Tjeldbergodden, Stenungsund, Göteborg, Stockholm og Murmansk.

Legg gjerne igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: