Generasjoner og andre måker som ”ska ha, ska ha”

Foto: Hanno (1996), Hornøya. Lenke: http://no.wikipedia.org/wiki/Fil:Kittiwake.jpg

Foto: Hanno (1996), Hornøya. Lenke: http://no.wikipedia.org/wiki/Fil:Kittiwake.jpg

Odd Børretzen er ikke lenger med oss. Men tekstene hans kan vi fremdeles undre oss over. I melodien «Måkene» blir vi kjent med en art som ”skriker som syke sjeler du kan se helt ned i deres blodige, skamløse innvoller. Hvis en måke har fått tak på et fiskehode eller en tarm eller noe annet svineri og flyr av gårde med dette i nebbet, da kaster de andre måkene seg over henne og skal ha skal ha skal ha skal ha og resultatet blir jo at gørret detter i vannet og synker og ingen av dem får noen glede av griseriet. Måker eier ikke samfunnsånd skal ha skal ha skal ha

Det er tilsynelatende ikke bare måkene som ikke eier samfunnsånd og ”skal ha, skal ha”.

I arbeidslivet skal alle ha noe og alle fortjener også å få noe. Være seg resultat, arbeidsoppgaver, lønn, ferie, godt arbeidsmiljø, snille sjefer og snille medarbeidere. Det skrives om generasjoner som skal ha mer enn andre generasjoner i både arbeidslivet og i samfunnet generelt.

Generasjon Y (f. mellom 1978 og 1990) benevnes som dessertgenerasjonens bortskjemte avkom, curling-, glasur- og millenniumsgenerasjonen. Landet var ferdigbygget da de kom. De har alltid blitt fortalt at de har uante muligheter, og de ser på verden som en lekeplass mer enn en arbeidsplass. Hva skal denne gjengen ha når de kommer ut i arbeidslivet, spør vi oss i ulike tidsskrifter?

Forskning.no og DNV forteller om undersøkelser og observasjoner på generasjon Y som konkluderer med at ledere og rekrutteringskonsulenter må komme tettere inn på medarbeiderne i denne generasjonen for å oppfatte endringer, signaler og tendenser som er vesentlige for både rekruttering og fastholdelse. Dette krever en langt mer nyansert tilnærming, hvor nettopp selvstendighet og utviklingsmuligheter settes i høysetet. Er dette noe nye nytt kan en spørre seg? Er dette noe én generasjon trenger? Det har skjedd mye siden den industrielle revolusjon, og de siste tjue årene har det vært et økende fokus på å fremme lederens evne til å tilnærme seg sine medarbeidere i alle generasjoner nyansert med en sensitivitet for å oppfatte signaler.

Det skrives til stadighet om dagens generasjon Y og deres behov for sensitive ledere som kjenner dem og deres kompetanse. Etter flere års arbeid innen personal og ledelse i både offentlig og privat sektor er jeg ikke så opptatt av X`er, Y`er, desserter og curlere. Jeg har observert at behovet for ledere som kjenner sine medarbeidere og deres kompetanse alltid har vært et foretrukket ideal for alle medarbeiderne i alle generasjoner. Videre har jeg erfart at de som ”ska ha ska ha” heldigvis er av et mindretall, men du finner dem i alle generasjoner. Denne individualistiske og egoistiske tilnærmingen er ikke forbeholdt en generasjon.

Forskning.no sier at generasjon Y er mer opptatt av verdier og samfunnsansvar. Hvis dette medfører riktighet ser jeg frem til å få mange medarbeidere fra generasjon Y i tiden fremover. For mennesker som motiveres av indre verdier kan gi et unikt bidrag til fellesskapet både på jobb og i samfunnet generelt. Og jeg tror at de som fokuserer mer på hva de kan gi, mer enn hva de ”skal ha”, ender opp med å få mest til slutt likevel.

”Gi meg en due som kurrer mot maken sin
som åpner sitt hjerte med ømhet og
nakent sinn”

HR-ansvarlig
Divisjon Engineering Arkitekt Land
Lucie-Kathrine Sunde-Eidem

Reklamer

Om reinertsenas
REINERTSEN AS ble etablert i 1946 og er i dag et leverandørselskap innenfor olje & gass, samt ny energi. Selskapet eies av familien Reinertsen, og ledes av Torkild R. Reinertsen. Organisasjonen kjennetegnes ved høyt utdannelsesnivå og bred erfaringsbakgrunn. REINERTSEN AS er en teknologileverandør innen markedsområdene olje og gass, prosessindustri og ny energi. Vi leverer tjenester i hele verdikjeden, fra prosjektledelse og engineering, til fabrikasjon, installasjon og driftsstøtte. REINERTSEN har en medarbeiderstab på rundt 1300 ansatte, og en omsetning på ca. 2,1 milliarder kroner (2014). I 70 år har REINERTSEN AS vært med på å løse store utbygningsprosjekter, både til lands og til havs. Slike prosjekter krever handlekraftige folk med hjerte for faget sitt. Med engasjerte mennesker på laget finner vi de beste løsningene for våre oppdragsgivere. Det høres enkelt ut, men det skal mer til enn vilje og gode ord. Det krever samarbeidsevne, prosjektstyring, ingeniørkompetanse i verdensklasse og dyktige fagarbeidere. REINERTSEN AS har virksomhet i Trondheim, Oslo, Bergen, Orkanger, Tjeldbergodden, Stenungsund, Göteborg, Stockholm og Murmansk.

Legg gjerne igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: