Bedre lokaler = bedre musikk

De fleste akustikere er også musikere. Her representert ved Magnus Johnsen (t.v.) fra Ranheim Musikkforening og REINERTSENs akustikkgruppe.

De fleste akustikere er også musikere. Her representert ved Magnus Johnsen (t.v.) fra Ranheim Musikkforening/REINERTSEN Akustikk.

I dag er det cirka 500 000 aktive musikkutøvere i Norge. Profesjonelle, amatører og kulturskoleelever spiller, synger, danser eller driver med teater på skoler, i gymsaler og kulturhus. Mange må ta til takke med små og dårlige øvingslokaler, og selv om spillegleden er stor, er verken størrelsen på øvingslokalene eller akustikken tilpasset ører og instrumenter.

– Forholdene i dagens øvingslokaler er alvorlige. Det øves i bomberom og dårlig tilrettelagte gymsaler, og dette er noe som kan føre til hørselsskader, sier Kristian E Meisingset, seniorakustiker i REINERTSEN. Han er med i en samarbeidsgruppe som har utarbeidet en Norsk Standard for musikklokaler.

Meisingset har jobbet med skoler i en årrekke, og vet hvor vanskelig det kan være å få gjennomslag for egnede musikklokaler. I tillegg har han som aktiv fiolinist i orkester og styremedlem i Nordre Aker musikk- og kulturutvalg selv erfart lydproblematikken. Nå ser han og andre musikere derimot lys i tunnelen.

Stor spilleglede, dårlig akustikk
Akustikken er den viktigste egenskapen for rom der det øves og fremføres musikk, ikke bare for musikerne selv, men også for tilhørerne. Utøverne er avhengige av romklangen for å utvikle seg og spille bedre, mens publikum får en bedre musikkopplevelse under gode akustiske forhold.

Norske kommuner bruker store ressurser på planlegging og bygging av kulturhus og øvingslokaler. Dessverre bygges likevel mange musikkrom og konsertsaler uten at det stilles krav til lydforholdene.

Jon Askeland er ordfører i Radøy kommune og deltaker i standardiseringsarbeidet. Han brenner for at god akustikk for musikkformål skal blir vektlagt i planprosessene. «De musikalske interessene må sikres på samme måte som idretten ved rehabilitering og bygging av offentlige bygg.»

– Vi har manglet et verktøy som kan brukes til å stille krav til akustikken i rom der det spilles musikk,» sier Meisingset. Han understreker at det er fullt mulig å bygge gode kombinasjonslokaler: «Med konkrete krav og riktige materialer kan for eksempel gymsalen brukes både som treningsrom og musikklokale for korps.»

Bak den nye standarden står representanter fra ulike fagmiljøer og interessegrupper, for eksempel musikkorganisasjoner, kommuner, rådgivende ingeniører, lydteknikere og arkitekter. Sammen har de blitt enige om en standard som stiller krav til musikkrommenes egenskaper.

Rom for musikk
Det er stor forskjell på dundrende heavy metal og sarte sonater. Et øvingsrom som fungerer bra for en gitarist er sjelden tilfredsstillende for en cellist.

«Det er viktig å kunne høre seg selv og de andre for å få til et godt samspill samt for å trives i korpset eller koret. Det er også avgjørende å ha store nok rom å spille og synge i, slik at det låter som det skal. Det er dette den nye akustikkstandarden skal sikre,» sier Jon G. Olsen, leder i Norsk musikkrådsutvalg for musikklokaler.

De ulike romtypene i standarden er delt inn i tre grupper:

• Forsterket musikk (rock, pop etc.)
• Lydsvak musikk (sang, kammermusikk etc.)
• Lydsterk musikk (korps, brassband etc.).

«Gode akustiske forhold i øvingsrom landet over vil gi det lokale musikklivet et skikkelig løft. Fram til nå har musikerne måttet ta til takke med hva som helst av klasserom og gymsaler, men når det nå kommer en offisiell standard for øvingsrom og konsertlokaler blir det både mer inspirerende og høyere kvalitet i musikklivet,» uttaler Olsen.

REINERTSEN er stolte av at en av våre egne akustikere har bidratt i pionerarbeidet, og vi ser frem til å ta den nye standarden i bruk.

Standard Norge har sendt «NS 8178 Akustiske kriterier for rom og lokaler til musikkutøvelse» ut på høring. Det er åpent for alle å uttale seg.

Utkastet til standard kan lastes ned på http://www.standard.no/.

Les mer:
Norsk Standard: Bedre klang for korpsene

Byggeindustrien/bygg.no: Vil skape bedre lydforhold i musikkrommene

Norsk Musikkråd: Høringskonferanse – ny akustikkstandard

Reklamer

Om reinertsenas
REINERTSEN AS ble etablert i 1946 og er i dag et leverandørselskap innenfor olje & gass, samt ny energi. Selskapet eies av familien Reinertsen, og ledes av Torkild R. Reinertsen. Organisasjonen kjennetegnes ved høyt utdannelsesnivå og bred erfaringsbakgrunn. REINERTSEN AS er en teknologileverandør innen markedsområdene olje og gass, prosessindustri og ny energi. Vi leverer tjenester i hele verdikjeden, fra prosjektledelse og engineering, til fabrikasjon, installasjon og driftsstøtte. REINERTSEN har en medarbeiderstab på rundt 1300 ansatte, og en omsetning på ca. 2,1 milliarder kroner (2014). I 70 år har REINERTSEN AS vært med på å løse store utbygningsprosjekter, både til lands og til havs. Slike prosjekter krever handlekraftige folk med hjerte for faget sitt. Med engasjerte mennesker på laget finner vi de beste løsningene for våre oppdragsgivere. Det høres enkelt ut, men det skal mer til enn vilje og gode ord. Det krever samarbeidsevne, prosjektstyring, ingeniørkompetanse i verdensklasse og dyktige fagarbeidere. REINERTSEN AS har virksomhet i Trondheim, Oslo, Bergen, Orkanger, Tjeldbergodden, Stenungsund, Göteborg, Stockholm og Murmansk.

2 Responses to Bedre lokaler = bedre musikk

  1. Tilbaketråkk: Norges beste øvingslokale | REINERTSENs blogg

  2. Tilbaketråkk: Lydproblemer? Møt REINERTSENs akustikere! | REINERTSENs blogg

Legg gjerne igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: