Åsgard Subsea Compression PLEM design er tildelt «Simplification of the month»-prisen i Statoil for januar 2014

PLEM “upending testing”. Foto: REINERTSEN.

PLEM “upending testing”. Foto: REINERTSEN.

I perioden fra 2009 og frem til nå har REINERTSEN Rørledning og Undervann i Trondheim og Stockholm utført konsept-, FEED-, detalj- og oppfølgingsengineering av ÅSCP-prosjektet.

Dette omfatter felt-layout inklusive lokalisering av kompressorstasjon, åtte rørledninger, 12 endestrukturer (11 PLEM og en riser-base), en beskyttelsesstruktur for hot tap og 17 ekspasjonssløyfer (tie-in spools) med tilhørende steindumping og GRP-beskyttelsesstrukturer. Videre følger to elkraft- og to kontrollkabler fra Åsgard A til kompressorstasjonen samt to FOC-kabler mellom Åsgard A og B. Installasjonen ble hovedsaklig utført i 2013 med sluttføring av oppkobling i 2014 og 2015.

Tildelingen av prisen er er begrunnet med: «(…) simplified and efficient method for installation of large pipeline end modules (PLEM’s)» og «(…) is reducing overall cost and increasing robustness of system during operational lifetime.»

Åsgard Subsea Compression-prosjektet omfatter rørledninger som knytter de eksisterende Midgard X-, Y- og Z-templatene samt Mikkel-feltet tilbake til en manifold-struktur som igjen er koblet til en kompressorstasjon. I kompressorstasjonen økes trykket i ledningene, noe som muliggjør eksport tilbake via manifold-stasjonen i to rørledninger. Rørledningene går til henholdsvis en hot tap på den eksisterende Midgard-ledningen som er koblet til Åsgard B, og til Åsgard B direkte. Hver rørledning har en innsveiset PLEM-struktur i hver ende for tilkobling av ekspanssjonssløyfer mot template/manifoldstasjon, samt piggesluser. Det er i alt 11 PLEM-strukturer, hvor av ni er unikt designet for varierende dimensjoner og antall tilkoblingspunkter. Rørdimensjonene varierer fra 12-20″ og vekten fra ca. 60 til 105 tonn. Rørledning- og spesielt spool-design har vist seg å være meget installasjonsvennlig, noe som har bidratt til effektivt og problemfritt offshorearbeid.

Prosjektet er organisert med et gjennomløpende designansvar hos REINERTSEN og inkluderer oppfølging av separate fabrikasjons- og installasjonsentrepenører både onshore og offshore. Statoil har vært veldig fornøyd, og de mener dette sørger for en slagkraftig, dynamisk og fleksibel organisasjon som kan håndtere et stort prosjekt med betydelig utvikling og en del endringer i de ulike prosjektfasene.

Statoil har satset mye på det totale ÅSCP-prosjektet, og satt opp en organisasjon med dyktige fagfolk for å realisere det, som et skritt på veien mot framtidens «subsea factory». Vi vil takke Statoil for det gode og konstruktive samarbeidet, som har bidratt til de gode løsningene også på REINERTSENs del av prosjektet.

Reklamer

Om reinertsenas
REINERTSEN AS ble etablert i 1946 og er i dag et leverandørselskap innenfor olje & gass, samt ny energi. Selskapet eies av familien Reinertsen, og ledes av Torkild R. Reinertsen. Organisasjonen kjennetegnes ved høyt utdannelsesnivå og bred erfaringsbakgrunn. REINERTSEN AS er en teknologileverandør innen markedsområdene olje og gass, prosessindustri og ny energi. Vi leverer tjenester i hele verdikjeden, fra prosjektledelse og engineering, til fabrikasjon, installasjon og driftsstøtte. REINERTSEN har en medarbeiderstab på rundt 1300 ansatte, og en omsetning på ca. 2,1 milliarder kroner (2014). I 70 år har REINERTSEN AS vært med på å løse store utbygningsprosjekter, både til lands og til havs. Slike prosjekter krever handlekraftige folk med hjerte for faget sitt. Med engasjerte mennesker på laget finner vi de beste løsningene for våre oppdragsgivere. Det høres enkelt ut, men det skal mer til enn vilje og gode ord. Det krever samarbeidsevne, prosjektstyring, ingeniørkompetanse i verdensklasse og dyktige fagarbeidere. REINERTSEN AS har virksomhet i Trondheim, Oslo, Bergen, Orkanger, Tjeldbergodden, Stenungsund, Göteborg, Stockholm og Murmansk.

Legg gjerne igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: