Ny arena for stedsutvikling, arkitektur og landskapsarkitektur

tegn_3

Arena_3 samlet over 50 entusiaster for stedsutvikling gjennom arkitektur og landskapsarkitektur på Lilleaker. Initiativtaker tegn_3 ga en faglig praktisk tilnærming med et dypdykk i hovedstadens utfordringer og pågående prosjekter knyttet til gate- og byromsutforming.

«Det ble god debatt rundt Bylivsundersøkelsen i Oslo, og vi fikk mange gode spørsmål og innspill til vårt eget prosjekt på Holtet. Jeg føler at deltakerne likte det faglige utbyttet og det praktiske fokuset vi hadde i arrangementet. arena_3 har kommet for å bli,» forteller leder av tegn_3s oslokontor Timon Linderud.

Bylivsundersøkelsen
Det københavnbaserte arkitektfirmaet Gehl Architects ved partner Phd Camilla van Deurs presenterte Bylivsundersøkelsen. For å utvikle felles kompetanse om det faktiske bylivet i Oslo sentrum, har nemlig Oslo Kommunes prosjekt Levende Oslo gjennomført en bylivsundersøkelse av Oslo sentrum. Gehl Architects grunnlegger, den danske arkitekten Jan Gehl, har selv utviklet metoden og teorien bak bylivsundersøkelsen.

Undersøkelsen foretas som en konkret registrering av antall mennesker som oppholder seg, eller beveger seg gjennom et gitt byrom (gate eller plass) i løpet av en dag. Registreringsstedene velges ut slik at sentrum er dekket og med bakgrunn i en analyse av topografi, gatestruktur og trafikkmønster mv.

Holtet
Holtet lokalsenter i Oslo skal transformeres fra et transportknutepunkt til et attraktivt byrom i tegn_3s plan for Holtet stasjonsområde. Prosjektet synliggjør bylivsundesøkelsens problemstillinger i et konkret prosjekt. Under seansen presenterte gruppeleder Pål Erik Olsen planen formet ut fra et gatelivsperspektiv, med utviklingen av et omforent konsept basert på en grundig stedsanalyse.

Van Deurs oppsummerte syv strategier for Oslo:
1. EN VELKOMST FOR TURISTER: PORTEN TIL OSLO SENTRUM
Oslo bør bestrebe seg på å ønske velkommen til Oslo på en mer interessent måte enn hva om er tilfelle i dag. Dette bidrar til at turistene får et godt førsteinntrykk og ønsker å interagere med sentrum i høyere grad. Det bør derfor lages et karakteristiske plassrom for å gi turister/reisende som kommer til byen med cruiseskip/ferger en mer interessant velkomst.

2. EN GRØNN LEKEPLASS VED FJORDEN
Analysen peker på et stort behov for en oppgradering av tilbudet til barn i sentrum. Grev Wedels Plass er et godt sted å starte med å lage en grønn lekeplass som kan være med på å tiltrekke barnefamilier til området.

3. KUNSTTORV PÅ BANKPLASSEN
Bankplassen kan bli et attraktivt utstillingssted i byen hvor folk som er interessert i kunst, kultur og design kan samles. Her kan det være muligheter for utstillinger, events og interaksjon med de omkringliggende kulturattraksjonene.

4. EN NY BASAR I BYEN
Tullinløkka kan utvikles til å bli en helt ny type tverrkulturell basar, som inviterer ulike typer brukere med forskjellig bakgrunn. Dette vil være med på å styrke samholdet av den befolkningsmessige sammensetningen i området.

5. ET AKTIVT OG DELTAKENDE BYROM
Youngstorget kan med fordel legges om slik at det fungerer bedre som et oppholdsrom, og et sted for viktige politiske og kulturelle arrangement, og andre typer populære events.

6. HISTORIENS SPOR
Det kan etableres en egen rute langs Festningen som forteller Oslos historie samtidig som brukerne kan nyte den storslåtte utsikten over fjorden. Det kunne også være interessant å innarbeide elementer for fysisk aktivitet og sport for å fremme de rekreative mulighetene for kommende beboere i Kvadraturen.

7. NORD-SØR AKSEN
Kirkegata, Torggata og Markveien foreslås som en ny sterk nord-sør fotgjengerakse som vil fungere som et supplement til den allerede veletablerte øst-vest aksen mellom Oslo S og Slottet (Karl Johan). Denne forbindelsen kan tilby flere former for byliv underveis, da den for eksempel gir adgang til viktige kulturdestinasjoner i Kvadraturen og forbinder sentrumsgatene med oppholdsrom og flere grønne aktivitetstilbud.

Vi er svært fornøyd med gjennomføringen og planlegger allerede neste arrangement. Oppdateringer om dette kommer etter fellesferien.

Følg gjerne med på facebook, twitter, linkedin eller hjemmesiden for mer informasjon om hva som skjer i tegn_3!

Bymiljøundersøkelsen kan lastes ned i sin helhet her.

Arena_3

Reklamer

Om reinertsenas
REINERTSEN AS ble etablert i 1946 og er i dag et leverandørselskap innenfor olje & gass, samt ny energi. Selskapet eies av familien Reinertsen, og ledes av Torkild R. Reinertsen. Organisasjonen kjennetegnes ved høyt utdannelsesnivå og bred erfaringsbakgrunn. REINERTSEN AS er en teknologileverandør innen markedsområdene olje og gass, prosessindustri og ny energi. Vi leverer tjenester i hele verdikjeden, fra prosjektledelse og engineering, til fabrikasjon, installasjon og driftsstøtte. REINERTSEN har en medarbeiderstab på rundt 1300 ansatte, og en omsetning på ca. 2,1 milliarder kroner (2014). I 70 år har REINERTSEN AS vært med på å løse store utbygningsprosjekter, både til lands og til havs. Slike prosjekter krever handlekraftige folk med hjerte for faget sitt. Med engasjerte mennesker på laget finner vi de beste løsningene for våre oppdragsgivere. Det høres enkelt ut, men det skal mer til enn vilje og gode ord. Det krever samarbeidsevne, prosjektstyring, ingeniørkompetanse i verdensklasse og dyktige fagarbeidere. REINERTSEN AS har virksomhet i Trondheim, Oslo, Bergen, Orkanger, Tjeldbergodden, Stenungsund, Göteborg, Stockholm og Murmansk.

Legg gjerne igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: